top of page

Nauwkeurigheid van de uitmeting van een thermokoppel.

Het thermokoppel, die de temperatuur meet via een sturing, is de kleine staaf die in de ovenkamer van een elektrische oven uitsteekt. De meeting gebeurt aan het uiteinde of de kop van het thermokoppel.

Een ovenplaat of keramisch object dat te dicht bij het uiteinde van de thermokoppel ligt, kan de nauwkeurigheid van de temperatuurmeting beïnvloeden. Dit komt omdat de temperatuur van de lucht in de oven sneller kan veranderen dan de temperatuur van een ovenplaat of object.

Het thermokoppeluiteinde zal de temperatuur opmeten die uitstraalt van elk nabijgelegen ovenplaat, object maar ook uit de omliggende lucht. Dit kan de nauwkeurigheid van de meting dus sterk doen afwijken, vooral als een ovenplaat of object het thermokoppel raakt.

Een thermokoppel moet bovendien ver genoeg in de ovenkamer zijn geplaatst om de temperatuur van de ovenlucht te meten, in plaats van de ovenwand, weerstanden, te dicht geplaatste objecten of stapelmateriaal.

Een thermokoppel die te dicht tegen de ovenwand, in de ovenwand is geplaatst, of per ongeluk erin geduwd werd, omdat deze los zat, kan ervoor zorgen dat de oven oververhit raakt. Dit komt omdat de temperatuur in de muur koeler is dan de temperatuur binnenin de oven.

Aangezien het thermokoppel de koelere wandtemperatuur afleest, schakelt de sturing de verwarmingselementen in om de temperatuur te verhogen.

Volg deze regels om deze redenen:

1) Behoud een minimale vrije ruimte van 2,5 à 5 cm rondom het thermokoppel en thermokoppeluiteinde. Ovenwand, weerstanden, ovenplaten, alle objecten, houdt u weg van het uiteinde van het thermokoppeluiteinde, voor een optimale meting.

2) Als algemene regel geldt dat het thermokoppel viermaal zijn diameter in de ovenkamer moet uitsteken.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page